
Styl życia i prawidłowe odżywianie mają znamienny wpływ na jakość naszego życia. Okres płodowy i pierwsze trzy lata życia to czas, który programuje nasze zdrowie, dlatego niezwykle istotnym elementem jest tutaj właściwe przygotowanie rodziców w zakresie odżywiania zarówno przyszłej matki jak i narodzonego dziecka. Rodzicu! Masz realny wpływ na zdrowie Twojego dziecka, długość i jakość jego życia
Na pytania odpowiada specjalista pediatra lek. Iga Kwiatek-Ptaszkiewicz.
1. Jakie są potrzeby żywieniowe dziecka w okresie poniemowlęcym?
Po 2 roku życia dieta dziecka powinna zawierać przede wszystkim: owoce, warzywa, pełne ziarna zbóż, produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, warzywa strączkowe, ryby, chude mięso.
-
Małe dzieci powinny otrzymywać w ciągu dnia 4 – 5 posiłków (3 podstawowe i 1 – 2 uzupełniające).
-
Zapotrzebowanie na energię należy indywidualizować w odniesieniu do masy ciała dziecka. U dzieci w wieku 13 – 36 miesięcy dobowe zapotrzebowanie na energię w przeliczeniu na jeden kilogram masy ciała wynosi ok. 83 kcal.
2. Jak zaplanować żywienie uzupełniające przy karmieniu piersią?
Od 5 miesiąca życia (po ukończeniu 4 miesiąca życia) należy stopniowo wprowadzać posiłki bezmleczne zaczynając od gotowanych miksowanych warzyw, owoców, soku 100% przecierowego bez dodatku cukru. Po ukończonym 1. roku życia dziecko może spożywać wodę bez ograniczeń.
-
Po wprowadzeniu żywności uzupełniającej zwiększa się wartość energetyczna i odżywcza diety. Dziecko poznaje nowe smaki, zapachy i konsystencję pożywienia. Stymulowany jest rozwój motoryki jamy ustnej.
-
W żywieniu dzieci karmionych piersią korzystne jest wprowadzenie 2 do 3 posiłków uzupełniających dla dzieci w wieku 6-8 miesięcy i 3-4 posiłków pomiędzy 9 a 24 miesiącem życia, z dodatkowymi zdrowymi przekąskami (od 1 do 2 dziennie).
-
Częściowe karmienie piersią powinno być kontynuowane, co najmniej do ok. 12 miesiąca życia i może być nadal kontynuowane w drugim i trzecim roku życia, tak długo jak sobie tego życzy matka i dziecko. Nie ustalono górnej granicy wieku, do której dziecko może być karmione naturalnie.
3. Na co powinniśmy zwracać uwagę przy żywieniu dzieci do 3 roku życia?
Ważne, aby nie zmuszać dzieci do jedzenia, jeżeli nie są głodne. Nie karmić przed telewizorem. Dziecko powinno spożywać pięć podstawowych posiłków dziennie. Pożądane produkty to: ryby, warzywa, kasze różnego rodzaju, oleje roślinne, owoce. Do pieczenia używać tylko masła klarowanego lub oleju kokosowego.
-
W kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dziecka istotna jest nie tylko cierpliwość i konsekwencja rodziców, ale także ustalenie przez nich czytelnych dla dziecka zasad odnoszących się do sytuacji jedzenia / karmienia, co jest niezbędne przy realizowaniu zaleceń żywieniowych.
-
Dieta dziecka powinna być: urozmaicona – pod względem doboru produktów spożywczych, uregulowana – pod względem częstości i pory spożywania posiłków, umiarkowana – z dostosowaną wielkością porcji posiłków potraw do potrzeb dziecka, z unikaniem – nadmiaru cukru i soli oraz substancji dodatkowych (np. barwniki, konserwanty).
4. Jakich produktów należy unikać?
Jeśli przyzwyczaimy dziecko do zdrowej diety, efekty będą widoczne w późniejszym wieku. Przede wszystkim należy unikać nadmiaru słodyczy, zwłaszcza tych, które zawierają dużo tłuszczów trans (utwardzone tłuszcze roślinne), wysoce przetworzonych produktów z dużą zawartością soli, napojów i soków (z wyjątkiem świeżo wyciskanych).
-
U niemowląt i małych dzieci mechanizmy obronne, które chronią je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, nie są jeszcze w pełni dojrzałe, dlatego ważne jest, aby żywność przeznaczona dla dzieci pozbawiona była szkodliwych dla zdrowia substancji.
5. Czy można zaufać produktom gotowym w słoiczkach?
Produkty dopuszczone do spożycia od 1. roku życia podlegają wnikliwej kontroli jakości i są bezpieczne w żywieniu niemowląt, a zarazem zgodne ze schematem karmienia.
-
Wybierając produkty z tej grupy mamy pewność, że są one dostosowane do potrzeb żywieniowych małych dzieci. Są bezpieczne, ściśle kontrolowane – ich jakość sprawdzana jest na każdym etapie produkcji, od zbiorów surowców do momentu wysłania produktów do sklepu.
6. Jakie błędy najczęściej popełniają rodzice?
Najczęściej popełniane błędy w żywieniu dzieci wynikają z braku wiedzy na temat zdrowego jedzenia. To co szkodzi dzieciom, szkodzi też osobom dorosłym. Nawyki zdrowego żywienia powinny dotyczyć całej rodziny. Najlepszy przykład dają rodzice, którzy również nie jedzą chipsów, słodyczy i uprawiają sport.
Najczęstsze błędy:
-
zła organizacja posiłków podawanych dziecku,
-
utrzymywanie karmień nocnych powyżej 1 roku życia,
-
karmienie butelką dziecka powyżej 18-24 miesiąca życia,
-
małe urozmaicenie diety.
Pomocny może okazać się PORADNIK ŻYWIENIA DZIECKA. Poradnik jest przeznaczony dla rodziców dzieci do 3. roku życia. Stanowi doskonałe opracowanie, które w przystępny i bardzo praktyczny sposób dostarcza wiedzy na temat aktualnych zaleceń dotyczących żywienia dzieci w wieku poniemowlęcym. Oprócz przydatnych wskazówek znajdziemy w nim także przykładowe jadłospisy.